Neden IELTS Sınavı?
IELTS Sınavı (International English as a Language Testing System) esasında Avustralya menşeili olup daha sonra İngiltere’nin British Council’ı (Britanya Kültür Heyeti) tarafından benimsenmiş uluslarası geçerliğe en çok sahip akademik İngilizce testidir.
‘General Module’ ve ‘Academic Module’ olarak ‘paper-based’ (kağıt üstünde) şeklinde uygulanır. Türkiye’de ve dünyada İngilizce’nin eğitim dili olarak okutulduğu okullarda akademik standardın (Academic Module), bazı ülkelerde de(Kanada ve Avustralya) göçmenlik işlemlerinde genel dil becerisi standardının (General Module) göstergesidir.
IELTS Exam son yıllarda Amerikan kökenli TOEFL sınavından (Test of English as a Foreign Language) daha prestijli bir sınav haline gelmiştir. Kendim de bir TOEFL hocası olmama rağmen TOEFL’ı çeşitli gerekçelerden dolayı desteklememekteyim! Bunlardan biri TOEFL sınav merkezlerinin yüksek standartlarda seçilmeyip, ve sonrasında düzenli kontrollerinin sağlanmaması; en son versiyonu olan ‘TOEFL IBT’ (Internet-based) sınavının internet üzerinden yapılırken bilgisayar arızalarının meydana gelmesi ve oluşan puan kayıplarının TOEFL merkezleri tarafından telafi edilmemesi; sınav grup tarafından değişik saatlerde alındığı için kulaklıklardan diğer öğrencilerin konuşma seslerinin duyulması…
Bana göre en son eklenen ‘integrated skills’ denilen birbiri içine geçmiş becerilerin öğrenciye karmaşık gelmesi ve özellikle konuşma bölümünde verilen 1,5 dakika gibi çok kısa bir süre içerisinde öğrencilerin değişik becerileri sentezleyip bir bütün halinde özetlemeye çalışması çoğu öğrenciye panik duygusu yaşatmıştır.
IELTS Sınavı ise eski sistemde devam edip her beceri (reading, writing, listening ve speaking) ayrı ayrı değerlendirilip, özellikle konuşma kısmı birebir ‘examiner’ ile yapılmaktadır. Öğrencinin süresi 15 dakikadır ve sorular öğrencinin kendi hayatı ve görüşleriyle ilgilidir. Examiner genelde kibar ve iyi mizaçlı, deneyimli öğretmenlerden seçilmiş olup görevlerinden biri öğrenciyi sakinleştirmektir. ben şahsi olarak bu sınavı daha insani ve öğrenciye daha yakın buluyorum.
Bunun dışında, ne yazık ki, TOEFL sınav merkezlerinde yeterince güvenlik kontrolü olmadığı için öğrenci yerine başka şahısların sınavlara girdikleri tespit edilmiştir. Bunu yapan veya düşünen öğrencileri büyük cezalar beklemektedir, en önemlisi okudukları üniversiteden atılmaları ve o ülkede tekrar üniversite okuyamamaları gibi.
Akademisyenlerden görüşler
- Dilek ÇALGAN (Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü) Boğaziçi Üniversitesi’ne kabul edilen lisans öğrencilerinden İngilizcesinin yeterli olduğunu kanıtlayamayanlar Hazırlık Sınıfına zorunlu olarak alınırlar. IELTS gibi güvenilirlik ve geçerlilikleri uluslar arası düzeyde kanıtlanmış sınavlardan senatonun belirlediği seviyede puan alanlar ise lisans eğitimlerine başlayabilirler.
- Naci KOÇ (Kültür Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü) İstanbul Kültür Üniversitesi’nde uygulanan İngilizce yeterlilik sınavlarında, IELTS’de olduğu gibi dinleme, okuma, yazma ve konuşma alanındaki dört temel beceri ölçülmektedir. IELTS’e her yıl 20 öğrencimizin girmesi sağlanmakta ve hedeflenen başarıya ne ölçüde yaklaşılabildiği hakkında bilgi verilmektedir. Bu bağlamda, yabancı dil öğretimi ve yabancı dille öğretime ilişkin stratejik planlamalarda, sistemimizin sorgulanması ve kalite çıtamızın daha da yükseltilmesi sürecinde IELTS sonuçlarından yararlanılmaktadır.
- Didem ÜNVER (Doğa Koleji Yabancı Diller Lise Bölüm Başkanı) Doğa Koleji olarak öğrencilerimizi lise eğitimlerinden sonraki hayatlarına ışık tutacak bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmak eğitim felsefemizin temelini oluşturuyor. Verdiğimiz İngilizce eğitimi uluslararası platformlarda geçerli sınavlar ile belgelemek istiyoruz. IELTS, ülkemizde ve ya yurtdışında İngilizce’nin gerekli olduğu programlara devam edecek öğrencilerimizin İngilizce hazırlık sınıfından muafiyetleri amacıyla en önem verdiğimiz sınav. Öğrencilerimizin bu sınava girmelerini öneriyor, onları IELTS’e yönelik hazırlıyoruz.
- Nilgün DEMİRKAYA (Bilfen Liseleri Yabancı Diller Bölüm Başkanı) IELTS, öğrencilerin akademik kariyerlerini devam ettirmelerini sağlayacak bir ölçme/değerlendirme olduğu kadar aynı zamanda öğrencilerimizin alışmış olduğu yazılı sınav sistemini de destekler niteliktedir. Sınav ile ilgili bir diğer önemli unsur ise uygulanma sürecinin son derece profesyonel ve güvenilir olması. Tüm dünyada kabul edilen IELTS, İngilizce seviyesini her alanda derinlemesine ölçtüğü için benim öğrencilerime ilk tavsiyemdir.
- Özlem AYDIN (TED Ankara Koleji İngilizce Zümre Başkanı) IELTS’in ülkemizde ve yurtdışında üniversitelerin hazırlık sınıfından muafiyet sağladığı bir gerçek. Ancak öğrencilerimiz için daha da değerli ve anlamlı olmasının sebebi tüm üst düzey dil becerilerini ölçen bu eşsiz sınavı başarmanın oluşturduğu özgüven. Öğrencilerin dil gelişimlerine katkı sağlayarak bu duyguyu yaşamaları için çaba harcayan ve onları IELTS’e hazırlayan tüm meslektaşlarıma başarılar diliyorum.
- Özdemir İÇİN (TEAG – Turkish Educational Agent Group – Başkan) Dernek üyelerimiz IELTS sınavını öğrencilerine özellikle önermektedirler. Zira IELTS dünyadaki bir çok kurum tarafından İngilizce dil seviyesini en iyi belirleyen sınav olarak kabul edilmektedir. Son birkaç yıldır İngiliz, Avustralya ve Kanada üniversitelerinin yanısıra Amerikan üniversitelerininde IELTS’i yaygın bir şekilde kabul etmeleri bunun en açık kanıtı sayılabilir.
- Eren GÖKER (UED – Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği Başkanı) Ülkemizde Test Centre’ların birçoğu bilgisayar donanımı ve teknik altyapı konusunda ne yazık ki yetersiz. Özellikle “Internet Based” sınavlarda adaylarımız ciddi sorunlar yaşamaktadır. Kağıt-kalem ile klasik sınav tarzında uygulanan IELTS’de adaylarımızın performanslarını ortaya daha iyi koyduğunu gözlemlemekteyiz.
Adaylardan Görüşler
- Samet KAYALI Okulum Sabancı Üniversitesi’nin kendi uyguladığı hazırlık muafiyet sınavı olan ELAE’den geçerli seviyeye ulaşamadığım için IELTS sınavına hazırlandım. Sınavların sık aralıklarla gerçekleştirilmesi, başvuru işlemlerinin kolay olması ve en önemlisi kağıt-kalem ile uygulanması alternatifler arasında bu sınavı tercih etmeme sebep oldu. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen sınavlarda konsantrasyon problemi yaşadığım için başarıya ulaşamıyordum. IELTS’den 6.5 alarak bölümüme başlamaya hak kazandım.
- Ahmet Rasim MAZLUM Boğaziçi Üniversitesi hazırlık sınıfını geçip bölümüme başlayabilmek için IELTS’e girmeyi tercih ettim çünkü kağıt-kalem ile uygulanması bilgisayar ortamında yapılmasından çok daha mantıklı. Sonuçların hızlı açıklanması da kararımı etkilemişti tabi. Sistemli bir şekilde çalışarak 7.0 aldım ve bölümüme başladım.
- Berrin KAYACIKLI Amerika’da yüksek lisans yapmak istiyordum ve IELTS’in de kabul edildiğini duymuştum. Bilgisayar ortamında yapılan sınavlara göre daha rahat olacağını düşünerek IELTS’e girdim, hedeflediğim okullara başvurdum ve cevaplarını bekliyorum. Yüksek lisans yapmasam bile çalıştığım bankadan dil tazminatı almak için IELTS işime yarayacak. Keşke hiçbir sınava girmesek ama zorunluluk durumunda IELTS’i öneririm