Yabancı Dil Koçluğu

11
Mar

Yabancı Dil Koçluğu, genel anlamda Türkiye’de ve dünyada yeni, gelişmekte olan bir kavramdır, ve ne yazık ki işlevi ve kapsamı çok fazla bilinmemektedir. Yabancı dil koçunun ana hedefi birebir çalıştığı kişinin yabancı dilini, üzerine tam oturan bir elbise gibi dikmektir, yani tamamen onun amaç ve ihtiyaçlarına uygun bir yol haritası belirlemektir.

Koçluk kavramına bakacak olursak, çünkü dil koçluğu buradan türemiştir, ve esasında yaşam koçluğu esas alınarak oluşturulmuştur. Yaşam Koçluğu daha sonraları değişik koçluklara liderlik etmiştir: ilişki koçluğu, diet koçluğu, spor koçluğu, vb…

Evet nedir bu dil koçluğu? Tabii burada dil koçluğundan kasıt ‘Yabancı Dil Koçluğu‘dur. biz buna kısaca dil koçluğu diyoruz.

Dil Koçluğu, birebir olarak yapılan özel bir dersten farklı ve çok daha fazlasıdır. Klasik tarzda özel ders veren eğitmen bir öğretmendir ve okul programını, sınav sorularını, ya da gramer yapılarını tek tip öğrenme sistemi esas alarak öğrenciye verir. Burada sınıf ve kitaplar, malzemeler işin araçlarını oluşturur. Bu tür bir öğrenmede eğitmen çok yaratıcı değilse, verdiği tek tip ya da tek boyutlu sistem bazı öğrencilerde işe yarar, bazıalarında ise yaramaz. Sonuç, bu öğrenme sisteminin hitap ettiği öğrenciyle başarı yakalanırken, diğerleriyle sükutu hayal olur. Hep duyarız öğretmen ya da öğrenciden: ‘Hocamla anlaşamadık, hep yazdırıyor, çok ödev veriyor’ ya da ‘ Öğrenci tembel, ya da konsantre olamıyor, kafası basmıyor, vb…’ talihsiz ama bir o kadar da önlenebilir cümleler!

Daha önce de söylediğim gibi Dil Koçluğu öğrenciyle birebir çalışan, onun temel amaç ve hedeflerini esas alan, bunu yaparken de öğrencinin psikolojisini çok iyi anlayıp onun öğrenme sistemine göre programlar yapan bir sistemdir. Yani her öğrenciyle ayrı çalışmalar yapılır. Dil Koçu öğrencinin dil öğrenimine bakışını tespit edip, onun dilini geliştirmesini engelleyecek yanlış kök korkularını anlar ve en başta öğrencinin bunun farkına varmasını sağlayıp, kök korkuları olumlamalarla değiştirip öğrencinin kendine güvenmesini sağlar. Farklı öğrenme sistemlerinden öğrencinin tarzına uygun olanı alır ve öğrenciye bunu uygular.

Çünkü her öğrenci bir bireydir ve her bireyin kendi yaşam deneyimleri, hayattan beklentileri farklıdır. Dil Koçu öğrencinin potensiyelini ortaya çıkarır ve performansını ikiye katlar.

Yabancı Dil Koçu‘nun özel bir eğitimden geçmesi gerekmektedir. Öğretmenlerin aldığı formasyondan farklı olarak eğitim psikolojisini bilir ve NLP teknikleriyle koçluğunu zenginleştirir.

‘Eğer birisi başarmışsa herkes başarabilir!..’